2024 metų namų apšvietimo tendencijos | Geras būstas

2024 metų namų apšvietimo tendencijos

Dovilė Švilpienė 5 min

Apšvietimas yra pirmas dalykas, kurį pastebime įėję į kambarį. Subalansuotas natūralios šviesos ir dirbtinių apšvietimo šaltinių derinys gali iš esmės pakeisti bet kokią erdvę. Apšvietimas daro didelę įtaką bendrai erdvės nuotaikai, funkcionalumui ir estetikai, todėl jis laikomas vienu svarbiausių interjero dizaino aspektų.

Viena iš pagrindinių šių metų tendencijų – išmanusis apšvietimas, kuris, naudojant išmaniuosius telefonus arba balso asistentus, leidžia nuotoliniu būdu valdyti, reguliuoti šviesos ryškumą ir spalvą. Mobiliuoju telefonu valdomas išmanusis apšvietimas – tai dar vienas žingsnis patogesnės kasdienybės, efektyvesnio elektros vartojimo ir patrauklesnės namų aplinkos link.

Kalbant apie šviesos šaltinius, pozicijų neužleidžia LED apšvietimas. Tai gali būti LED lemputės, LED juostos, integruoti LED šviesos elementai, kurių šviesos spektras leidžia sukurti norimą apšvietimo efektą. LED šviesos technologija yra tvari, energiją taupanti, ilgaamžė, turinti daugybę panaudijimo galimybių. Kartu su išskirtinio dizaino šviestuvais (nuo dekoratyvinių sietynų iki neoninių ženklų) LED šviesos šaltiniai prisideda prie unikalių interjero sprendimų kūrimo.

Apšvietimas: tipai, rūšys, funkcijos

Renkantis apšvietimą vertėtų atsižvelgti į šviesos kokybę, vizualinį komfortą, apšvietimo sluoksnius, valdymo lankstumą ir patogumą bei specialisto įžvalgas. Šviestuvą pirmiausiai reikia rinktis pagal jo funkciją, o tą pačią funkciją atlikti gali ir skirtingų tipų bei rūšių šviestuvai.

Doviles Svilpienes kurtas interjeras
Zonų funkcinis apšvietimas (Dovilės Švielpienės nuotr.)

 

Zonų funkcinis apšvietimas. Funkcija: pagrindinis konkrečios zonos apšvietimas. Šviestuvai skirti apšviesti konkrečią zoną (valgomojo stalą, virtuvės stalviršį, virtuvės salą ir pan.) Šviestuvų tipai: kabantys virš apšviečiamos zonos, integruoti LED (dažniausiai virtuvėje virš stalviršio), šviečiantys veidrodžiai – šią funkciją gali atlikti ir sieniniai šviestuvai ar masyvus pastatomas toršeras virš svetainės zonos.

Erdvinis apšvietimas. Funkcija: erdvės pripildymas šviesa, bet zonoms apšviesti ne visada pakankamas.  Šviestuvų tipai: lubiniai (taškiniai, kryptiniai, įmontuojami, bėginės šviestuvų sistemos, priglaistomos LED juostos ir pan.) šviestuvai, sieniniai šviestuvai.

Dovilė Švilpienė dekoratyvinis apšvietimas (2)
Dekoratyvinis apšvietimas (Dovilės Švilpienės nuotr.)

 

Dekoratyvinis apšvietimas. Funkcija: erdvės dekoras, jaukumo, skirtingų apšvietimo scenarijų papildymui, erdvių neapšviečia, gali tarnauti kaip naktinis, foninis apšvietimas.  Šviestuvų tipai: lubiniai, kabantys, sieniniai šviestuvai su maža šviesos sklaida, laiptų, pakopų naktinio matymo šviestuvai, integruoti LED balduose ir pan.

Dovilė Švilpienė lubų paslėptas apšvietimas (1)
Paslėptas lubinis, užuolaidų nišų, kitų nišų apšvietimas (Dovilės Švilpienės nuotr.)

 

Paslėptas lubinis, užuolaidų nišų, kitų nišų apšvietimas. Funkcija: gimininga dekoratyviniam apšvietimui. Šviestuvų tipai: integruoti LED specialiai tam numatytose vietose, apšviečiant specialiai dekoruotus tekstūrinius paviršius gaunamas dvigumas efektas.

Kryptinis apšvietimas. Funkcija: konkretaus objekto (paveikslo, veidrodžio, eksponuojamo meno kūrinio ir pan.) apšvietimui. Šviestuvų tipai: kryptiniai prožektoriai, specialūs paveikslų ir veidrodžių šviestuvai.

Apšvietimas yra esminis elementas kuriant interjerą, nes jis ne tik suteikia erdvei vizualinį patrauklumą, bet taip pat daro įtaką bendram atmosferos sukūrimui. Tinkamai suplanuotas apšvietimas gali pabrėžti architektūrinius elementus, sukurti jaukią nuotaiką bei pagerinti bendrą erdvės funkcionalumą. Skirtingų šviesos šaltinių derinimas leidžia kurti įvairius efektus ir prisitaikyti prie skirtingų poreikių – nuo darbo vietos iki romantiškos vakarinės atmosferos. Svarbu atkreipti dėmesį į šviesos intensyvumą, spalvą ir kryptį, kad būtų pasiektas norimas rezultatas. Galutinis rezultatas – subalansuota, patraukli ir funkcionali erdvė, kurioje harmoningai derinama estetika ir praktiškumas.